Változtatni szeretnél? Csináld és ne csak próbálkozz!

„Ott álltam, előre merengve és azt éreztem szétszakadok, nem éreztem jól magam a bőrömben, és az zakatolt a fejemben: én ezt nem akarom. Az a fajta megfelelés, már hosszú ideje nem volt fontos számomra, én mégis megtettem újra és újra….”

A változással kapcsolatban a legfontosabb gondolat, amit meg szeretnék veled osztani az az, hogy mennyire fontos, hogy a változást Te akard, azt érezd, hogy Te szeretnél változtatni, és nem pedig egy másik személy, vagy külső kényszer hatására szeretnéd megtenni. Miért is fontos ez?

Amikor felismered, hogy baj van: már nem működik, amiben hittél, már nem okoz örömet, amit csinálsz, vagy csak egyszerűen úgy érzed más ember vagy, mint amit kifelé mutatsz, az mindig fájdalmas, hisz ki szeretne azzal szembesülni, hogy nem jól csinál valamit. Első lépésként megmagyarázod, hogy miért is van ez így, majd a válaszokat jól elraktározva hosszú időn keresztül újra és újra megerősítve mormogod magadban, aztán eljön a nagy pillanat, amikor úgy érzed: becsapod önmagad, a magyarázatok nem szolgálják a célt, és már magad sem hiszed, hogy így van. Ekkor születik meg az elhatározás, amikor azt mondod: „Igen ezen változtatni szeretnék!” Ha eljutsz idáig az nagyon jó, DE ez még csak a kezdet, ha tényleg valóban akarod a változást, akkor azért meg kell dolgoznod, NEKED és nem pedig másnak. Az út hossza annak tükrében változik, hogy milyen formában kívánod megtenni, és milyen mélységekben kívánsz eljutni. Dönthetsz úgy, hogy egyedül teszed és dönthetsz úgy, hogy ehhez külső támogatást kérsz, teljesen mindegy, hogy döntesz, a legfontosabb, hogy CSINÁLD- CSINÁLD- ÖNMAGADÉRT!!!

Segítségként, néhány fontos gondolat:

  • Egyszerre ne akarj mindent megoldani, megváltoztatni, lépcsőfokról lépcsőfokra haladj, egy konkrét célt határozzál meg.
  • Nézd meg, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre a cél eléréséhez.
  • Minden embernek vannak erősségei és gyengeségei, térképezd fel, melyek azok az erősségek (képességek, tulajdonságok), amik támogatnak a változás kapcsán, és melyek azok a hiányosságok, amik fejlesztésre várnak.
  • Kik azok a személyek és melyek azok a gondolatok, akik/amik támogatnak a folyamat során.

Mindig konkrétan, ellenőrizhetően határozzál el dolgokat. Nagyon szeretem a színes postitokat, elég sokat is használok belőlük, és nálam gyakorlat, hogy előre felírom, hogy adott héten mit fogok tenni a célom elérésért, hisz tudod a „szó elszáll” és véleményem szerint sajnos nagyon sok esetben át is alakul.

Üdv változás!


© Minden jog fenntartva.