Problémától a megoldás felé

Nagyon nagy igazság, hogy az, ami az egyik embernek megoldás, az nem biztos, hogy a másiknak is az! Igen, lehet és olykor szükséges is támogatni a másik embert saját élmény, saját tapasztalat megosztással, de ne erőltessük rá azt, amit mi gondolunk megoldásnak. Hisz ezzel csak még jobban elbizonytalanítjuk, és megakasztjuk abban, hogy megtalálja az önazonos megoldását, arról nem beszélve, hogy így a mi gondolatmenetünk felé tereljük. A cél pedig az, hogy olyan megoldást találjon, ami a saját elvárásainak, értékeinek megfelelő, amit képviselni tud.

Hogyha eltávolodsz a problémától és arra fókuszálsz, hogy mit szeretnél elérni, illetve ehhez milyen meglévő erőforrásokat tudsz mozgósítani, továbbá nem elnyomod érzéseidet, hanem megengeded megtapasztalni őket, odafigyelsz a belső hangra (intuíció), a megérzésedre, akkor sokkal hatékonyabban jutsz eredményhez.

Kövesd az alábbi 3 lépést, hogy közelebb kerülj a megoldáshoz!

1. KONKRÉT PROBLÉMA MEGHATÁROZÁSA:

Ahogy a célok meghatározásánál, úgy egy probléma esetén is nagyon fontos, hogy pontosan meg legyen határozva, hogy mi az a bizonyos probléma, amivel kapcsolatban változtatni szeretnél. Ha például nagy általánosságban fogalmazol, minthogy: „Boldogtalan vagyok!” akkor sajnos borítékolható, hogy azonnal elkedvtelenedsz, és elveszíted a kezdeti motivációt, hisz ez így túl nagy falat. Viszont, ha megnézed, hogy mik azok a dolgok, amik hozzájárulnak ehhez az érzéshez és megtalálod, hogy ezekben mi az az egy közös, amiből gyökeredzik, akkor azzal tudsz foglalkozni.

  • Mi az a fő nehézség, ami odavezetett, hogy boldogtalannak érzed magad?
  • Tehát először NEVEZD NEVÉN a problémát, ugyanis azzal, hogy tűpontosan megnevezed már nem lesz annyira félelmetes, távoli, megfoghatatlan.

2. JELEN PROBLÉMÁVAL KAPCSOLATBAN HOVA SZERETNÉL ELJUTNI? Mi a cél?

Ha már pontosan tudod, hogy honnan indulsz, akkor konkrétan határozd meg, hogy hova szeretnél eljutni, mit szeretnél helyette érezni, megtapasztalni. Itt is fontos, hogy minél precízebben fogalmazd meg.

  • Hogyan fogod magad érezni?
  • MI LESZ MÁS a jelenlegi állapothoz képest?
  • Honnan fogod tudni, hogy elérted?

3. MILYEN LEHETŐSÉGEID VANNAK?

Ha már alaposan látod, hogy honnan hová szeretnél eljutni, akkor a kettő közötti HIDAT szükséges felépítened.

  • Nézd meg, hogy már most milyen erőforrásokkal rendelkezel: korábbi tapasztalatok, képességek, készségek, amik támogathatnak célod elérésében.
  • Esetleg ki az, aki tud neked segíteni?
  • Mi az első lépés, amit már most meg tudsz tenni, annak érdekében, hogy elérd a célt?
  • Mit tehetsz még?

 


© Minden jog fenntartva.