Motivációra ható tényezők

A megfelelő motiváltság nem csak a munka, hanem az élet bármely területén fontos szerepet tölt be. Ugyan sokfélék vagyunk, de egy biztos minden ember motivált, mindenkiben benne van az a késztetés, hogy valamit szeretne, mondhatnám úgy is, hogy: akarna elérni.

Természetesen több tényező is hat a motivációra, mint az elköteleződés, vagy éppen az erősségek, képességek kihasználása, továbbá az új ismeretek megszerzésére való igény.

Hát akkor nézzük is meg ezeket:

  • Ha nincs meg az elköteleződés, akkor nincs hosszútávú motiváció!

Az elköteleződés számomra azt jelenti, hogy valami mellett kiállok, és kitartok akkor is, ha akadályba ütközöm. Mindenképpen fontos, hogy a célod mellett, a célod MIÉRTje mellett elköteleződj, különben bármilyen akadályba ütközöl mindig el fogsz bizonytalanodni. Persze előfordulhat, hogy valami úton módon mégis erőre kapsz, és újból elindulsz a célod irányába, majd jön egy újabb negatív érzés, negatív gondolat, és ismét azt veszed észre, hogy már megint elbizonytalanodtál, és nem tartasz a célod felé.

  • Ha ismered képességeidet, azt, hogy milyen erősségeid vannak, akkor az növeli a motiváltságodat, hisz ezek alapján olyan célt határozol meg, ami számodra megfelelő, reális.

Nem mondok újat azzal, hogy alapvetően azt szeretjük csinálni, amiben azt érezzük, hogy jók vagyunk. Ha az általad meghatározott cél túl tág, akár még elérhetetlen is, mert torz elvárások kapcsolódnak hozzá, akkor nagy valószínűséggel kudarc lesz az eredménye, ami tovább csökkenti önbizalmad és a magadba vetett hited. Fontos, hogy a cél ne legyen könnyű, de elérhetetlenül nehéz sem, az eléréséhez szükség legyen erőfeszítésre, kihívást jelentsen.

  • A fejlődéshez hozzátartozik, hogy feszegesd saját határaidat, mert egy idő után ahhoz, hogy továbbra is fent tud tartani a motivációt, szükséges, hogy új dolgokat is megtapasztalj.

Jó erősíteni magadban annak a lehetőségét, hogy saját határaid feszegetésével új ismeretekre, akár új képességekre is szert tudsz tenni és ez pozitív hatással lesz a motivációdra. Ha mindig csak azt csinálod, amit tudsz, akkor nem fogsz fejlődni.


© Minden jog fenntartva.