Mi akadályoz meg abban, hogy változtass?

Biztos már Te is sokadszorra megfogalmaztad, hogy miben fogsz változni, mit fogsz másként csinálni, aztán amikor eljött a lehetőség, hogy ezt meg is tedd, akkor ott álltál megtorpanva és nem tudtál lépni. Jött a félelem, a bizonytalanság és könnyebb volt azt mondanod, most nem lépek.

Saját tapasztalataim alapján összeszedtem melyek azok a tényezők, amik megakadályoznak téged abban, hogy változtass. Természetesen minden kontra válasz is benne van a felsorolásban, hisz csak így teljes a kép, jó, ha ezeket tudatosítod magadban:

  • Nem fogadod el, hogy saját életedért Te vagy a felelős, nem pedig egy másik személy.

Ha engeded, hogy mások befolyással legyenek az életedre, akkor ők is irányítják az életed, viszont azt nem ők élik, hanem Te. Mindenképpen célszerű tisztázni mit is akarsz. Más életét élni feszültségben, vagy rálelni a sajátodra, de akkor azért Te leszel felelős.

  • Amikor nincs előtted egy konkrét példa, akkor nagyon könnyű elbizonytalanodni.

Alapvetően családtagjaid, barátaid hasonló mintákkal rendelkeznek, hasonló problémákkal küzdenek, mint Te, ilyenkor nehézség lehet, hogy nincs előtted konkrét pozitív példa, amiből erőt meríthetsz. Egy olyan történet, vagy személy, aki mert másként gondolkozni, másként tenni, és ennek köszönhetően kiegyensúlyozott életet él.

  • Nincs olyan személy melletted, aki támogat a folyamat során.

Amikor változol, akkor előfordul, hogy másképpen fogsz reagálni dolgokra, az addigi megszokott válaszaid már nem lesznek része a jelennek, ilyenkor a legtöbb ember reakciója az, hogy elkezd téged hibáztatni, elkezd téged mindenféle jelzővel illetni, mert másképpen reagálsz, mint ahogy azt Ő elvárta volna/ahogy azt Ő már korábban megszokta. Ha valaki elfordul tőled, azért mert fejlődtél, az valójában sosem volt melletted.

  • Konfliktusok felvállalása.

Lehetetlen, hogy megúszd konfliktusok nélkül. Hisz pont ez a lényeg, felvállalod önmagad, gondolataidat, tetteidet és ez bizony konfliktussal jár önmagadban és másokban is, főleg ha addig egészen mást mutattál kifelé. Végre tisztán érezni és kimondani olyat, amit félelemből nem mertél megtenni. Ha valaki azért fordul el tőled, mert őszinte voltál hozzá, akkor mit gondolsz, milyen őszinteséget várhatsz el tőle? Eredmény: 0.

  • A változás velejárója, hogy megértesz dolgokat önmagaddal kapcsolatban, a kérdésekre választ kapsz, ami sok esetben ijesztő lehet.

A válaszok fájdalommal, szembesüléssel járnak, de megadják annak a lehetőségét, hogy ezt a fájdalmat a továbbiakban ne keljen átélned, hisz a felismerés során tudni fogod, hogy legközelebb mire figyelj oda.

  • Nem hiszel önmagadban, és abban, hogy képes vagy rá, hogy megváltozz.

Ha Te nem hiszel magadban, akkor ki fog benned hinni? Nagyon fontos hangsúlyoznom, hogy egy ilyen folyamat nagyon sok szempontból fejlesztő hatással van rád, ami önértékelésedet és önbizalmadat is növeli.

  • Félsz az ismeretlentől, attól, hogy rosszabb lesz a változást követően, mint most.

Nagyon fontos tisztázni, ha komolyan gondolod, és tényleg eljutsz oda, hogy változtatni szeretnél, akkor az azt jelenti, hogy nagyon rosszul érzed magad a jelenlegi élethelyzetedben. Ha viszont így van, akkor nem fogsz kételkedni abban, hogy tényleg akarod-e a változást, hisz jelen helyzetednél csak az lehet rosszabb, ha a továbbiakban is benne maradsz.

  • Időt és energiát fektetsz bele.

Mindennek megfizeted az árát, annak is, ha változol, és annak is, ha nem, ugyan úgy időt, energiát fordítasz mindkettőre, csak nem mindegy, hogy a végeredmény szomorúságot, vagy örömet okoz számodra.

Lehet, hogy első olvasatra némi félelem lett úrrá rajtad, de szeretnélek abban erősíteni, hogy jogod van hozzá, és ami a legfontosabb képes vagy rá, hogy boldog kiegyensúlyozott életet élj. A kezdeti nehézségek természetes velejárója a folyamatnak, de a végeredmény csak rajtad múlik. Bízom benne, hogy segítségedre van a fenti összeállítás, és céltudatosan tudsz a változás irányába fordulni.

Sok sikert hozzá!


© Minden jog fenntartva.