Belső motiváció, avagy: Mi hajt téged?

Biztos veled is előfordult, hogy valamit nagyon szerettél volna, és addig- addig alakítgattad a dolgokat, hogy valami úton módon, de meglett. Bármi történhetett volna, téged nem lehetett eltántorítani a célodtól. Emlékezz csak vissza, mi volt az ami akkor (abban a szituációban) hajtott, mi ösztönzött napról napra, hogy meglegyen, sikerüljön elérned. Segítek! A belső motiváció, az én megfogalmazásomban, egy olyan hajtóerő, amit semmi nem tud felül írni. Mindennek a gyökere ez, hogy mennyire vagy motivált abban, hogy elérd a kitűzött célodat, hogy megvalósítsd az álmodat, hogy egy olyan belső változáson menjél keresztül ami a kiegyensúlyozott élethez vezet. Feltetted már magadnak a kérdést : Mi motivál? Mennyire vagy motivált?

A motiváció tárgya bármi/bárki lehet: egy rossz élmény, egy rossz emlék, egy rossz tapasztalat, egy új barát, egy új párkapcsolat, egy új munka, egy családtag elvesztése, egy új családtag érkezése stb, bármi/bárki, az a fontos, hogy számodra legyen motiváló. Az, hogy motivált legyél, azt nem tudod magadra erőltetni, más nem tudja rád kényszeríteni, dolgoznod kell azon, hogy megtaláld, mi az ami motivál téged.

Ha nincs motiváció, akkor nincs útja az „újnak”, hisz bármilyen akadály jön, akkor mindig vissza fogsz fordulni, akkor marad a régi beidegződés, viszont, ha van mihez nyúlnod, ha van ami hajt, és ezt tudatosan használod, akkor igen nagy esélye van annak, hogy eléred. Fontos, hogy következetesen tedd, persze előfordul, hogy néha, egy rosszabb hangulatban, vagy egy sikertelen élmény kapcsán, motiváltsági szinted nem üti meg a legmagasabb szintet, akkor sincs semmi gond, de a lényeg, hogy alapvetően van valami ami belülről tud hajtani, és nem egy megfelelést váró külső kényszerről van szó.

Találd meg mi a belső motivációd, mielőtt azt mondanád, hogy: Nekem nincs!, segítek: nincs olyan, hogy nincs, mindenkiben ott van, csak meg kell találni, kutass egy kicsit önmagaddal kapcsolatban, ismerd fel azokat a helyzeteket amikor veled volt a motiváció, akár egy korábbi gyerekkori emléket is megkereshetsz. Ha megvan, akkor pedig figyelj arra, hogy minden nap emlékeztesd magad:

„Abban vagyok motivált, hogy….!” és ide bármi jöhet, ami fontos számodra, amit el szeretnél érni, és cselekedj, tegyél meg mindent a cél érdekében, mindezt úgy, hogy támogasd magad a belső hajtóerőddel.

Hajrá! Hisz tudod: minden benned van, csak meg kell találnod! Jó munkát hozzá!


© Minden jog fenntartva.