A változás egyik legfontosabb lélek-kelléke

Ha a változás kapcsán sorra veszem mi az, ami elengedhetetlen hozzá, akkor nálam első helyen a bátorság áll. Hogy mit jelent bátornak lenni? Erre nagyon sok magyarázat létezik, számomra a „bátornak lenni” nagyon egyszerűen annyit jelent, hogy szembe merek nézni, szembe merek szállni azzal, amit nem ismerek, amitől tartok, amitől félek.

Számtalan olyan helyzet volt, amikor nagyon is fontos lett volna, hogy bátor legyek. Emlékszem sokáig nem engedtem meg magamnak, holott már rég készen álltam rá, aztán jött az a bizonyos pillanat, mikor döntöttem és minden fenekestül felfordult körülöttem (végre). És igen, a bátorságnak is ára van, ugyan úgy, mint a semmit tevésnek (Majd lesz valahogy!), a beletörődésnek (Ez az én sorsom!) stb, veszteséggel és negatív tapasztalatokkal is járhat, de a bátorságnak hatalmas pozitív ereje van önbizalmadra/ önértékelésedre, hisz általa az önmagadba vetett hited erősödik, az önmagaddal kapcsolatos elégedettséged növekszik.

Gondolj bele, a bátor királyfi, aki szembeszáll a sárkánnyal, vagy a bátor királylány, aki szembe mer szállni édesapja, a király akaratával, tény, hogy mesehősök, de akkor is, mélyen legbelül létezik az a fajta igény, hogy ilyenek legyünk. Bátornak lenni felemelő érzés, még akkor is, ha per pillanat azt érzed: remeg a gyomrod, elcsuklik a hangod, hatalmas nyomást érzel a vállaidon, legszívesebben megfutamodnál. Ha valami újat teszel, ez eddigitől eltérőt, akkor természetes, hogy ennek az előbbiekhez hasonló tünetei lesznek, de egy idő után ez is elmúlik, minél többször érzed meg a bátorság ízét, minél többször feszegetted a körülötted felhúzott határokat, annál erősebb és bátrabb leszel.

És persze vannak azok a pillanatok, amikor a bátorság helyett a félelem lesz úrrá rajtad, és kevésnek bizonyul, hogy pozitívan próbálsz az adott dolog felé fordulni, vagy pozitív gondolatokat olvasgatsz az adott témában, ilyenkor nagyon jól jön, ha olyan emberek vesznek körül, akik biztatnak téged. Ez lehet egy jó barát, egy családtag vagy külső segítő, bárki, csak az a fontos, hogy hiteles legyen, valóban azt nyújtsa, ami neked támogatás lehet.

Tehát légy bátor és kezdd el az utad, az utat abba az irányba, ami a célodhoz vezet, és tudd az utadon lesznek gödrök, emelkedők és lejtők, de egy biztos, hogyha tényleg akarod, akkor végig tudsz menni rajta.


© Minden jog fenntartva.