A szerzetes, aki eladta a Ferrariját

Julian Mantle sztárügyvéd, akinek szigete, repülőgépe, Ferrarija van. Mindkét végén égeti a gyertyát. Zaklatott, zűrös életvitele csaknem végzetes kimenetelű infarktushoz vezet. Mantle kap egy lehetőséget az élettől, amit jól használ fel. Eladja mindenét, kiszáll a jövedelmező ügyvédi irodából, és nekivág Indiának, hogy a lét értelmét keresse.

Erről szól Robin Sharma A szerzetes, aki eladta a Ferrariját című könyve, mely  a sikeres első kiadás után egy ideig nem volt kapható, de kiadójának (Trivium Kiadó) köszönhetően ismét beszerezhető.

 

Robin Sharma, elismert vezetői tanácsadó, a személyiségfejlesztés, a humán teljesítmény menedzselés és életvezetés nemzetközi szaktekintélye. Munkája, A szerzetes, aki eladta a Ferrariját önsegítő könyv, a jobbak közül való. Ha csak a benne foglalt, un. bölcsességeket akarná valaki átadni, száraz kivonat lenne csupán. De Robin Sharma jól tudja, milyen fontos a történet. Hiszen erre a címre mindenki felkapja a fejét, és egyúttal meg is jegyzi. Óriási a kontraszt: hogyan is jön a Ferrari és a szerzetes össze? És akkor már kíváncsi az olvasó, mint a kisgyerek.

 

Rengeteg amerikai önsegítő könyvvel találkozhatunk a virtuális és valós könyvesboltokban. Ezek a mi közép- és kelet-európai kultúránkban furcsának, akár disszonánsnak is tűnhetnek, hiszen pont arra épülnek, hogy felelősek vagyunk a sorsunkért, azt üzenik, hogy sorsunk rajtunk múlik, képesek vagyunk változtatni azon. Nos pont ez beállítódás nem jellemző régiónkban. Így aztán hajlamosak is sokan lenézni ezeket, a jellemzően amerikai önsegítő könyveket. Pedig akár jók is lehetnek, függően attól, hogy milyen igényességgel íródtak.

 

Anélkül, hogy elárulnám, hogyan is folytatódik Julian Mantle sorsa, ízelítőül néhány gondolat (mondjuk, tanács), amit Robin Sharma kifejt könyvében.

1.) Ami igazán megkülönbözteti az energikus és optimista embereket másoktól az az, hogy miként értelmezik és dolgozzák fel az életkörülményeiket. Nagyon kategorikusan fogalmazva: nem számít, mi történik az életedben, egyedül rajtad múlik, miként válaszolsz rá.

2.) Találd meg, mi az amit igazán szeretsz csinálni, aztán minden energiádat arra irányítsd!

3.) Az emberek többsége komfort övezetének határain belül él. A legjobb dolog, amit önmagunkért megtehetünk, ha rendszeresen átlépünk ezeken a határokon. Ez vezet a tartós önkontrollhoz, és a képességeink igazi lehetőségeinek felismeréséhez.

4.) Semmi csodálatra méltó nincs abban, ha különb vagy másoknál. Az igazi csoda abban áll, ha korábbi önmagadnál vagy különb.

5.) Sokan azt hiszik, minél kevesebbet dolgoznak, annál több esélyük van a boldogság megélésére. Pedig a boldogság valódi forrása: a teljesítmény. A tartós boldogság kitartó munka eredménye, hogy elérjük céljainkat.

Bár Robin Sharma nem pszichológus, könyve a Csíkszentmihályi Mihály és Martin Seligman fémjelezte pozitív pszichológia gondolatkörébe illeszkedik bele. Julian Mantle története által Sharma abban kíván utat mutatni, hogyan élhetünk bátrabban, kiegyensúlyozottabban és boldogan.

Az már persze az Olvasón múlik, mennyit fogad és valósít meg belőle. A munkát nekünk magunknak kell elvégeznünk.

“Számomra nem rövid gyertya az élet. Amolyan tündöklő fáklya, amelyet egy pillanatra szerzek meg, és a lehető legokosabban akarom égetni, mielőtt tovább adom a jövő nemzedékeknek.” – mondja George Bernard Shaw.

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

1 comment

A Kolostor Őre

A szerzőnek ezt a könyvét még nem olvastam. Azonban a “Rang nélküli vezető”-t igen. És az igazán szuper volt. Az ahogy tálalta, meg ahogy sztoriba öltöztette a mondanivalóját, valóban magával ragadó volt!

El fogom ezt a könyvét is olvasni mindenképp!

Vélemény, hozzászólás?