A Facebook szalonképes arca

Yin és yang: létezhet ilyen egy cég vezetésében is. Van olyan cégkultúra, amely elviseli ezt, sőt ez a fajta tandem-cégvezetés akár nagyszerűen is tud működni. Jó példa erre a Facebook, ahol a fiatal, tehetséges Mark Zuckerberg felismerte, szüksége van egy okos nőre a cég vezetésében, aki tudja azt, amit ő nem. Például szalonképes. Ő Sheryl Sandberg, akiről keveset hallunk.

Sheryl Sandberg, a Facebook második számú vezetője. A The New York Times úgy véli,  Sherly megfordíthatja a Silicon Valley férfi-dominálta kultúráját. Más újságok a pénzügyminiszterrel egy szintre helyezik, sőt mi több, a Bloomberg Businessweek egyenesen azt állítja, egy napon Sheryl Sandberg lehet az Egyesült Államok elnöke.


Fotó: BloombergSzínre lépése jól időzített. A cég ugyanis hamarosan a tőzsdére készül, talán már idén.
A befektetők valószínűleg kevésbé lennének lelkesek, ha a 27 éves Mark Zuckerberg, az alapító, teljesen egyedül vezetné a céget. Sokaknak az a véleménye, hogy az alapító Zuckerberg valahogyan szociálisan nehéz fickó, úgy is mondhatni, kezelhetetlen.

A 42 éves, korábbi Google felsővezető Sandberg 2008-ban csatlakozott a Facebookhoz. Bennfentesek szerint a Facebook nélküle nem vált volna pénznyelő start-up cégből egy titánná, melynek tavalyi becsült árbevétele 2 milliárd dollár. Sandberg és Zuckerberg jól kiegészítik egymást. Mark Zuckerberg technológiailag brilliáns és ezt tudja is. Sheryl jó hallgató és egyben fantasztikus pénzügyi “koponya”. Ő biztosítja a felnőtt felügyeletet és a cég professzionális arcát. Ez utóbbira nagy szükség van, mert a Facebook olyan erőteljesen és gyorsan nő, hogy elkerülhetetlen, ne ütközzön kormányokkal. Ezeket a helyzeteket ő tudja kezelni.

A hölgy jövőjére vonatkozó spekulációk elkerülhetetlenek. De egy ideig nem valószínű, hogy tovább fog lépni. A Facebook előtt még hosszú út áll, hogy teljesítse alapítója misszióját. A Google éppen most vezette be rivális szolgáltatását. A visszavágáshoz pedig egy Google veteránra van szükség.

(E bejegyzést a The Economist cikke alapján szerkesztettem.)

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?